Τι είναι το Moller's
Το Moller's είναι το γνωστό Νορβηγικό μουρουνέλαιο αρκτικού κύκλου. Στην ουσία είναι λάδι που προέρχεται από το συκώτι μουρούνας, και είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σε φυσική βιταμίνη D και βιταμίνη A. Η παραγωγή του γίνεται από ψάρια που αλιεύονται σε μία από τις καθαρότερες θάλασσες του κόσμου, στο αρκτικό αρχιπέλαγος Lofoten.Το μουρουνέλαιο είναι γνωστό για τις φυσικές του ιδιότητες για χιλιετίες. Αν και αναφορές για το ιχθυέλαιο υπάρχουν ακόμη και στην Βίβλο, ωστόσο το μουρουνέλαιο έγινε γνωστό από την Νορβηγία, που θεωρείται και πατρίδα του.
Η ιστορία του Moller's
Η παραγωγή του μουρουνέλαιου μετράει πλέον πάνω από 1.000 χρόνια και θεωρείται ο θησαυρός της Νορβηγίας. Η χρήση του ωστόσο είναι ακόμα παλαιότερη καθώς το χρησιμοποιούσαν κυρίως για την επεξεργασία δερμάτων, για τη συντήρηση των δαπέδων και των τοίχων σπιτιών που ήταν εκτεθειμένα στον άνεμο, καθώς και σε λάμπες φωτισμού. Τα οφέλη του και οι εξαιρετικές ιδιότητες του στην υγεία ανακαλύφθηκαν αργότερα. Το ξεκίνημα έγινε τον δέκατο έβδομο αιώνα, όταν παρατηρήθηκε πόσο ευεργετικά λειτουργούσε στην υγεία η κατανάλωση μουρουνέλαιου. Ήταν τότε που οι πρώτοι γιατροί άρχισαν να συστήνουν τη χρήση του για την αντιμετώπιση της ραχίτιδας και των ρευματισμών. Στα μειονεκτήματα του μουρουνέλαιου ήταν η δυσάρεστη γεύση και μυρωδιά του που δημιουργούσε η τότε μέθοδος παραγωγής τους, κάτι που δεν επέτρεπε σε πολλούς να μπορούν το πιουν.
Ο πρώτος που επικεντρώθηκε στην παραγωγή και ευρεία χρήση του μουρουνέλαιου για λόγους υγείας ήταν ο Νορβηγός φαρμακοποιός Peter Möller.
Τι είναι το Moller's
Το Moller's είναι το γνωστό Νορβηγικό μουρουνέλαιο αρκτικού κύκλου. Στην ουσία είναι λάδι που προέρχεται από το συκώτι μουρούνας, και είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σε φυσική βιταμίνη D και βιταμίνη A. Η παραγωγή του γίνεται από ψάρια που αλιεύονται σε μία από τις καθαρότερες θάλασσες του κόσμου, στο αρκτικό αρχιπέλαγος Lofoten.Το μουρουνέλαιο είναι γνωστό για τις φυσικές του ιδιότητες για χιλιετίες. Αν και αναφορές για το ιχθυέλαιο υπάρχουν ακόμη και στην Βίβλο, ωστόσο το μουρουνέλαιο έγινε γνωστό από την Νορβηγία, που θεωρείται και πατρίδα του.
Η ιστορία του Moller's
Η παραγωγή του μουρουνέλαιου μετράει πλέον πάνω από 1.000 χρόνια και θεωρείται ο θησαυρός της Νορβηγίας. Η χρήση του ωστόσο είναι ακόμα παλαιότερη καθώς το χρησιμοποιούσαν κυρίως για την επεξεργασία δερμάτων, για τη συντήρηση των δαπέδων και των τοίχων σπιτιών που ήταν εκτεθειμένα στον άνεμο, καθώς και σε λάμπες φωτισμού. Τα οφέλη του και οι εξαιρετικές ιδιότητες του στην υγεία ανακαλύφθηκαν αργότερα. Το ξεκίνημα έγινε τον δέκατο έβδομο αιώνα, όταν παρατηρήθηκε πόσο ευεργετικά λειτουργούσε στην υγεία η κατανάλωση μουρουνέλαιου. Ήταν τότε που οι πρώτοι γιατροί άρχισαν να συστήνουν τη χρήση του για την αντιμετώπιση της ραχίτιδας και των ρευματισμών. Στα μειονεκτήματα του μουρουνέλαιου ήταν η δυσάρεστη γεύση και μυρωδιά του που δημιουργούσε η τότε μέθοδος παραγωγής τους, κάτι που δεν επέτρεπε σε πολλούς να μπορούν το πιουν.
Ο πρώτος που επικεντρώθηκε στην παραγωγή και ευρεία χρήση του μουρουνέλαιου για λόγους υγείας ήταν ο Νορβηγός φαρμακοποιός Peter Möller. Η διαπίστωση που έκανε ήταν ότι οι κάτοικοι κατά μήκος των ακτών της Νορβηγίας που λόγω φτώχειας κατανάλωναν μουρουνέλαιο, αρρώσταιναν σπανιότερα. Ωστόσο, λόγω της έντονης μυρωδιάς και γεύσης του το μουρουνέλαιο δεν μπορούσε να καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα. Αυτό του έδωσε το έναυσμα να μελετήσει την παλιά μέθοδο και διαπιστώσει ότι τελικά το πρόβλημα οφειλόταν σε λανθασμένη διαδικασία εξαγωγής και όχι στο ίδιο το λάδι.Το λάθος που έκαναν τότε οι ναυτικοί, προφανώς λόγω άγνοιας και έλλειψης μέσων, ήταν ότι άφηναν το συκώτι της μουρούνας να στραγγίζει επί μήνες. Παράλληλα όμως αυτό οξειδωνόταν και σταδιακά σάπιζε μέχρι να τρέξει και να συλλέξουν όλο το λάδι που έρεε με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.
Έτσι, το 1854 είναι η χρονιά που ο Peter Möller θα ιδρύσει στα νησιά Lofoten της Νορβηγίας το πρώτο εργοστάσιο με πατενταρισμένη διαδικασία παραγωγής του μουρουνέλαιου. Η παραγωγή του μουρουνέλαιου γινόταν με τη μέθοδο χρήσης ατμού η οποία απέτρεπε την οξείδωση και τη σήψη και εξασφάλιζε τη διατήρηση των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του. Είναι αξιοσημείωτο πως η μέθοδος που αναπτύχθηκε και εφαρμόστηκε τότε, παραμένει σχεδόν αμετάβλητη μέχρι σήμερα και είναι γνωστή σαν «μέθοδος Möller».Ο φαρμακοποιός Peter Möller (1793-1869), ήταν ο πρώτος που κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη διαδικασία της παραγωγής του μουρουνέλαιου.
Τα οφέλη του μουρουνέλαιου
Στην Νορβηγία είναι κοινό χαρακτηριστικό πολλοί άνθρωποι να ζουν μέχρι την ηλικία των 100 χρόνων με πλήρη υγεία. Αυτό σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στις υγιείς διατροφικές συνήθειες οι οποίες πέρασαν από γενιά σε γενιά. Ένα σημαντικό συστατικό της διατροφής τους είναι το μουρουνέλαιο. Για περισσότερα από 160 χρόνια το μουρουνέλαιο Möller’s είναι το προϊόν που χρησιμοποιείται απ’ όλη την οικογένεια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας. Οι ευεργετικές ιδιότητες των ωμέγα-3 και της βιταμίνη D3 που περιέχονται στο μουρουνέλαιο, επιβεβαιώνονται και από τις επιστημονικές έρευνες, οι οποίες τα θεωρούν απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι ενδεικτικό ότι το Νορβηγικό Επιμελητήριο για τη Διατροφή συνιστά τη χρήση του μουρουνέλαιου καθημερινά για όλα τα άτομα, αρχίζοντας από την τέταρτη εβδομάδα της ζωής τους.
Η κατανάλωση μουρουνέλαιου προσφέρει αναρίθμητα οφέλη για την υγεία. Ενδεικτικά βοηθάει τον οργανισμό μας να έχει γερή καρδιά, ισχυρό ανοσοποιητικό, καλή εγκεφαλική λειτουργία, υγιή οστά και δόντια, ισχυρό σκελετό και μυϊκό σύστημα, καλή λειτουργία ματιών και όρασης, και υγιές δέρμα.Στη χώρα μας αποκλειστικός αντιπρόσωπος-εισαγωγέας του κορυφαίου νορβηγικού μουρουνέλαιου Möller’s είναι η Apollonian Nutrition.
για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα και τις προσφορές μας!
Aνακαλύψτε μας